SZPARAGI Z BOCZKIEM I POMIDORAMI
Cześć kochani! Chwilowo nie udzielałam się na blogu i social mediach, ponieważ miałam trudną sytuację w rodzinie, a po wszystkich przejściach trzeba dojść do siebie. Chętnie posiedziałabym jeszcze w spokoju, ale nie chcę też siedzieć i patrzeć w ścianę, więc wracam i przychodzę z nowym postem. :)
Szparagów nie jadłam całe wieki. Raz, że wcześniej rosły na działce, a dwa - w sklepach są dość drogie. Z tego wszystkiego niemal zapomniałam, jakie są pyszne! Szczęście chciało, że trafiłam na promocję. Bez zastanowienia chwyciłam po pęk i na drugi dzień przygotowałam sobie smakowitą kolację. Pomyślałam, że dobrze będzie się podzielić z Wami tym prostym i dobrym przepisem. Do dzieła!
Składniki:
szparagi
boczek
pomidor
czosnek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyłam i odkroiłam najbardziej łykowate części (tj. 1/3 łodygi). Wrzuciłam je do wrzącej, osolonej wody na około 5 minut. Później odlałam wodę i zostawiłam je na chwilę. W tym czasie na oliwie podsmażyłam pokrojony boczek z czosnkiem. Szparagi przekroiłam na pół. Gdy boczek się zarumienił, dodałam same łodygi bez główek i smażyłam kilka minut. Potem dodałam resztę szparagów i smażyłam kolejne kilka minut, aż szparagi były miękkie i lekko przyrumienione. Wrzuciłam jeszcze pomidora pokrojonego w łódeczki i po trzech minutach wyłączyłam ogień. Pieprzu i soli dodałam do smaku. Gotowe. Smacznego! :)
Jak Wam podoba się przepis? Lubicie szparagi? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! <3
Właśnie dziś kupiłam szparagi i zastawiałam się, jak je podać, dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńRzadko jem szparagi, ale ten talerz mnie skusił :) Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam szparagów - przepis jest prosty i wydaje się smaczny więc z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać, ale ja nigdy nie jadłam szparagów :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie jestem jedyna, ale też się przyznaję, że nigdy szparagów nie jadłam. Chętnie na pierwszy raz wypróbuję taki sprawdzony przepis ;)
OdpowiedzUsuńJak koleżanki wyżej, też nigdy nie jadłam szparagów. Muszę w końcu wypróbować, tym bardziej, że dzięki Tobie mam teraz taki smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
My blog
Szparagi nie są najtańsze, ale są przepyszne - gorąco polecam :)
Usuńuwiebiam bardzo , troche kosztuja ale warto je kupic
OdpowiedzUsuńboczku nie lubię;p
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku szparagów.
OdpowiedzUsuńFajny, delikatny, choć troszkę specyficzny. Najsmaczniejsze są młode, bo później wszystko takie łykowate się robi... :/
Usuńale mnie naszlo na jedzenie po tym poscie :p
OdpowiedzUsuńnajgorzej to siedziec w domu, szkoda zycia!! :)
pozdrawiam!
https://medycynawgkanarka.blogspot.com/
Szparagi odkąd zamieszkałam w Hiszpanii pochłaniałam tonami! Codziennie wręcz. Twoja propozycja w dzisiejszym poście-pychota!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Nigdy nie jadłam szparagów i tak mnie korcą by je kupić :) Twój przepis wygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL